با بالا رفتن سن، ممکن است مدل و مقدار غذای مصرفی ما تغییر پیدا کند. انتخاب یک رژیم سالمندی مناسب بسیار حائز اهمیت است. در این نوشتار قصد داریم در رابطه با تغذیه سالمندان و ویتامین های مورد نیاز برای این گروه سنی صحبت کنیم؛ با مجله Foodonly همراه باشید.
تغذیه مناسب، رژیم غذایی می باشد که بدن بتواند از طریق آن مواد مورد نیاز خود را دریافت کند. مواد مغذی، موادی می باشند که بدن به آنها برای رشد و عملکرد بهتر نیاز دارد؛ که این مواد شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، آب و مواد معدنی است.
داشتن تغذیه مناسب در هر رده سنی مهم است زیرا به شما انرژی می دهد و کمک می کند که وزنتان را کنترل کنید. همچنین تغذیه مناسب تا حدی می تواند از بروز برخی بیماری ها مانند پوکی استخوان، دیابت نوع دو، فشار خون بالا، بیماری های قلبی و حتی برخی سرطان ها جلوگیری کند.
با بالا رفتن سن ممکن است افراد دچار بی اشتهایی شوند که برای رفع آن راهکارهای زیر را پیشنهاد می کنیم:
رژیم سالمندی باید حاوی مواد غذایی زیر باشد:
اسیدهای چرب امگا 3 برای سالمندان بسیار مفید است و از بروز آرتروز، روماتیسم، سرطان و مشکلات قلبی جلوگیری می کند. بنابراین اسیدهای چرب با امگا 3 را حتما در تغذیه سالمندان جای دهید.
همان طور که می دانید کلسیم باعث استحکام بیشتر استخوان ها می شود. همچنین کلسیم تاثیر چشم گیری در کاهش فشار خون دارد. به دلیل اینکه با بالا رفتن سن جذب کلسیم بدن کاهش پیدا می کند، ممکن است در این سنین در کنار مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم نیاز باشد که از مکمل های حاوی کلسیم نیز استفاده کنید.
با بالا رفتن سن سیستم گوارش کندتر کار می کند و دیواره های دستگاه گوارش ضخیم تر می شود که همین مشکل به دلیل انقباضات کندتر و کمتر، منجر به یبوست در سنین سالمندی می شود. غذاهای سرشار از فیبر به روند طبیعی سیستم گوارش کمک شایانی می کند و حتما باید این مواد را در برنامه غذایی سالمندان جای دهید. همچنین این مواد احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را نیز کاهش می دهند.
آهن نقش بسزایی در بدن انسان دارد. آهن باعث ساخت هموگلوبین که حامل اکسیژن در خون از ریه ها به سایر بافت های بدن است، می شود.
منیزیم نقش حیاتی در بیش از صد عملکرد فیزیولوژیکی بدن دارد. در صورتی که بدن منیزیم کافی داشته باشد فرد یک قلب سالم در کنار سیستم ایمنی قوی و استخوان های مستحکم دارد. شایان ذکر است که با افزایش سن، جذب منیزیم کاهش پیدا می کند. پزشکان برای برخی از سالمندان به منظور افزایش جذب منیزیم مصرف دارو را توصیه می کنند. منیزیم بیشتر در سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و آجیل یافت می شود.
ویتامین دی به جذب کلسیم بدن کمک می کند و سرعت از دست دادن کلسیم استخوان ها را کاهش می دهد. بنابراین این ویتامین می تواند از پوکی استخوان جلوگیری کند. همچنین طبق تحقیقات انجام شده ویتامین D ممکن است افراد سالمند را در برابر بیماری هایی مثل ام اس، سرطان، دیابت نوع دو و روماتیسم نیز محفوظ نگه دارد.
آنتی اکسیدان های ویتامین C از ابتلا به برخی سرطان ها و بیماری های قلبی پیشگیری می کند. همچنین ویتامین سی نقش بسزایی در ساخت کلاژن دارد که خاصیت ارتجاعی به پوست می دهد و منجر به شادابی پوست می شود.
میوه ها و سبزیجاتی مانند موز، آلو و سیب زمینی کمبود پتاسیم در بدن را جبران می کنند. با اینکه کمبود پتاسیم در رژیم سالمندی مشکل ساز است اما مصرف بیش از حد آن نیز می تواند مشکل ساز باشد، بنابراین حد اعتدال را رعایت کنید.