رژیم کتوفستینگ، ترکیبی هوشمندانه از رژیم کتوژنیک و روزه داری متناوب است که بدن را به سوختن چربی ها به جای قند ترغیب می کند. این روش نه تنها کاهش وزن سریع تر، بلکه افزایش انرژی، تمرکز ذهنی و کاهش التهاب را هم به همراه دارد. با رعایت اصول ساده غذایی و زمان بندی وعده ها، کتوفستینگ می تواند یک مسیر کارآمد برای سلامت و .تناسب اندام باشد. در این مقاله از foodonly با اصول، غذاهای مجاز و ممنوعه، فواید و عوارض این رژیم آشنا خواهید .شد
قرار است مطالعه کنیم ...
کتوفستینگ یک رویکرد ترکیبی است که اصول رژیم کتوژنیک و روزه متناوب را ترکیب می کند. قبل از پرداختن به این رژیم بهتر است با اصول کتو و روزه داری متناوب آشنا شوید:
رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب است که برای واردن شدن بدن به حالت کتوز طراحی شده است. کتوز زمانی اتفاق می افتد که بدن به جای گلوکز به عنوان منبع سوخت اولیه خود، از چربی ها و کتون ها استفاده می کند. با کاهش شدید مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی ها، بدن وارد یک حالت متابولیک می شود که باعث چربی سوزی و کاهش وزن خواهد شد.
روزه داری متناوب شامل دوره های متناوب بین روزه داری و زمان مصرف غذا خوردن است. پروتکل های مختلف برای رژیم روزه داری مانند روش 16/8 (روزه به مدت 16 ساعت و غذا خوردن در یک بازه زمانی 8 ساعته) یا روزه گرفتن یک روز در میان، وجود دارد.
در ترکیب کتوژنیک با روزه داری متناوب فرد باید در طول دوره ای که مجاز به مصرف غذا است، از مواد غذایی مجاز در کتوژنیک استفاده کند.

برای پایبندی به رژیم غذایی کتوفستینگ، مصرف غذاهایی که کتوزیس را تقویت می کنند و با اصول روزه داری متناوب مطابقت دارند، ضروری است. مواد غذایی زیر در رژیم غذایی کتو فستینگ مجاز هستند:
آووکادو، روغن نارگیل، روغن زیتون، کره گیاهی، آجیل و دانه ها، منابع عالی چربی های سالم هستند که مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم می کنند و باعث سیری می شوند.
در این رژیم، منابع باکیفیت پروتئینی مانند گوشت های قرمز، مرغ، ماهی های چرب، تخم مرغ و پروتئین های گیاهی مانند توفو را می توان در حد اعتدال مصرف کرد.
ترکیب گیاهان و ادویه جات مانند زردچوبه، دارچین، زنجبیل و سیر می تواند بدون افزودن کربوهیدرات یا کالری قابل توجهی به غذاها طعم بدهد.
سبزیجات غیر نشاسته ای مانند سبزیجات برگدار، کلم بروکلی، گل کلم، کدو سبز و فلفل دلمه ای سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند و کربوهیدرات کمی دارند.
توت هایی مانند توت فرنگی، زغال اخته و تمشک به دلیل محتوای کربوهیدرات کمتری که در مقایسه با سایر میوه ها دارند، می توانند در حد اعتدال در رژیم کتوفستینگ گنجانده شوند.

برای دستیابی به کتوزیس و حفظ آن باید از مصرف برخی غذاها در رژیم غذایی کتوفستینگ اجتناب کرد:
باید از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند غلات تصفیه شده، تنقلات شیرین، دسرهای بسته بندی شده و گوشت های فرآوری شده به دلیل محتوای کربوهیدرات بالا و تأثیر منفی آنها بر سلامت کلی، پرهیز کرد.
سیب زمینی، ذرت، نخود و سایر سبزیجات نشاسته ای به دلیل محتوای کربوهیدرات بالاتری که دارند باید در رژیم کتوفستینگ محدود شوند یا کلا از مصرف آن ها اجتناب کرد.
باید از نوشیدنی های شیرین، آب میوه ها و نوشابه های شیرین خودداری کرد. زیرا قند زیادی دارند و می توانند وضعیت کتوز را مختل کنند.
میوه هایی مانند موز، انگور و میوه های استوایی قند بیشتری دارند و در صورت مصرف آن ها باید اعتدال رعایت شود.
باید از مصرف غلاتی مانند گندم، برنج و جو دوسر و همچنین حبوباتی مانند لوبیا و عدس به دلیل داشتن کربوهیدرات، خودداری شود.

کتوفستینگ با واردن شدن به حالت کتوز و ترکیب روزه متناوب، باعث افزایش چربی سوزی و کاهش وزن پایدار می شود.
ترکیب یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات و روزه داری متناوب می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و خطر مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
وارد شدن به مرحله کتوز می تواند منبع انرژی ثابتی در طول روز فراهم کند، افت انرژی را کاهش دهد و حافظه را تقویت کند.
بسیاری از افراد با پیروی از رژیم غذایی کتوفستینگ، کاهش التهابی را تجربه می کنند که ممکن است اثرات مثبتی بر سلامت کلی بدن داشته باشد.
رژیم کتوفستینگ به دلیل روزه داری متناوب، باعث تحریک اتوفاژی می شود؛ یک فرآیند سلولی که به حذف سلول های آسیب دیده و بازسازی سلولی کمک می کند.

رژیم غذایی کتوفستینگ فواید زیادی برای افراد به همراه دارد، اما ممکن است دارای عوارض جدی نیز باشد که عبارتند از:
مدت رژیم کتوفستینگ به شرایط فرد بستگی دارد. معمولا بدن پس از ۲ تا ۳ هفته وارد کتوز می شود و سپس میتوان روزهداری ۱۲ تا ۱۶ ساعته را شروع کرد. اغلب توصیه می شود این رژیم ۳ تا ۶ ماه ادامه یابد تا بدن به تغییر منبع سوخت از گلوکز به چربی سازگار شود.
| روز | زمان | وعده غذایی | مواد غذایی پیشنهادی |
|---|---|---|---|
| ۱ | ۱۰ صبح | صبحانه | قهوه سیاه، تخممرغ همزده با آووکادو، آب فراوان |
| ۱۳ ظهر | ناهار | سالاد برگ سبز با ۸۵ گرم سالمون کبابی، ۲ قاشق روغن زیتون | |
| ۱۵ بعدازظهر | میان وعده | ¼ فنجان آجیل ماکادمیا (اختیاری) | |
| ۱۷:۳۰ عصر | شام | پای مرغ با پوست، ۲ فنجان کدو سبز پخته با روغن زیتون | |
| بعد از ۲۲ شب | فستینگ | – | |
| ۲ | ۱۰ صبح | صبحانه | چای ساده، اسموتی مناسب کتو، آب فراوان |
| ۱۳ ظهر | ناهار | ۸۵ گرم سینه مرغ کبابی، نصف بشقاب کلم بروکلی و گل کلم با روغن زیتون، یک آووکادو کامل | |
| ۱۵ بعدازظهر | میان وعده | چیپس نارگیل شیرین نشده (اختیاری) | |
| ۱۷:۳۰ عصر | شام | ۸۵ گرم ماهی تن روی سالاد کلم آسیایی با روغن زیتون و دانه کنجد | |
| بعد از ۲۲ شب | فستینگ | – | |
| ۳ | ۱۰ صبح | صبحانه | قهوه سیاه، پودینگ چیا کتو، آب فراوان |
| ۱۳ ظهر | ناهار | املت ۳ تخممرغی با نصف فلفل و ۱ فنجان اسفناج، نصف آووکادو، ½ فنجان گوجهفرنگی | |
| ۱۵ بعدازظهر | میان وعده | زیتون (اختیاری) | |
| ۱۷:۳۰ عصر | شام | ۳ فنجان سالاد کلم با ۸۵ گرم میگو، ۲ قاشق روغن زیتون و سرکه | |
| بعد از ۲۲ شب | فستینگ | – |
افراد زیر بهتر است رژیم کتوفستینگ را انجام ندهند یا فقط با نظر پزشک شروع کنند:
به طور کلی، مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه قبل از شروع این رژیم ضروری است.
مراحل:
نکات مهم:
رژیم غذایی کتوفستینگ، اصول رژیم کتوژنیک و روزه متناوب را برای کاهش وزن، بهبود سلامت متابولیک و ارائه طیف وسیعی از مزایای بالقوه ترکیب می کند. با پیروی از یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب و گنجاندن دوره های روزه داری، چربی سوزی، سطح انرژی و بهبود حساسیت به انسولین افزایش می شود.
ادامه طولانی مدت ممکن است باعث کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی شود، بنابراین بهتر است تحت نظر متخصص تغذیه باشد.
گاهی مصرف الکترولیت ها، ویتامین ها و امگا۳ توصیه می شود تا کمبود مواد مغذی جبران شود.
بله، اما ممکن است در روزهای اول بدن کمی به دلیل ورود به حالت کتوز، خستگی بیشتری تجربه کند.