در سال های اخیر، رژیم غذایی کتوفستینگ به عنوان یک ابزار قدرتمند برای کاهش وزن و بهبود سلامت متابولیک، محبوبیت قابل توجهی به دست آورده است. رژیم کتوفستینگ با ترکیب اصول رژیم کتوژنیک و روزه متناوب یک رویکرد منحصر به فرد برای دستیابی به سلامت و مدیریت وزن بهینه ارائه می دهد.
اگر قصد استفاده از رژیم کتوفستینگ را دارید، توصیه می کنیم این مقاله را تا آخر بخوانید. در این مقاله درباره اصول اساسی رژیم غذایی کتوفستینگ، غذاهای مجاز و ممنوعه، همچنین فواید و عوارض احتمالی مرتبط با این برنامه غذایی بحث خواهیم کرد.
قرار است مطالعه کنیم ...
کتوفستینگ یک رویکرد ترکیبی است که اصول رژیم کتوژنیک و روزه متناوب را ترکیب می کند. قبل از پرداختن به این رژیم بهتر است با اصول کتو و روزه داری متناوب آشنا شوید:
رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب است که برای واردن شدن بدن به حالت کتوز طراحی شده است. کتوز زمانی اتفاق می افتد که بدن به جای گلوکز به عنوان منبع سوخت اولیه خود، از چربی ها و کتون ها استفاده می کند. با کاهش شدید مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی ها، بدن وارد یک حالت متابولیک می شود که باعث چربی سوزی و کاهش وزن خواهد شد.
روزه داری متناوب شامل دوره های متناوب بین روزه داری و زمان مصرف غذا خوردن است. پروتکل های مختلف برای رژیم روزه داری مانند روش 16/8 (روزه به مدت 16 ساعت و غذا خوردن در یک بازه زمانی 8 ساعته) یا روزه گرفتن یک روز در میان، وجود دارد.
در ترکیب کتوژنیک با روزه داری متناوب فرد باید در طول دوره ای که مجاز به مصرف غذا است، از مواد غذایی مجاز در کتوژنیک استفاده کند.
برای پایبندی به رژیم غذایی کتوفستینگ، مصرف غذاهایی که کتوزیس را تقویت می کنند و با اصول روزه داری متناوب مطابقت دارند، ضروری است. مواد غذایی زیر در رژیم غذایی کتو فستینگ مجاز هستند:
آووکادو، روغن نارگیل، روغن زیتون، کره گیاهی، آجیل و دانه ها، منابع عالی چربی های سالم هستند که مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم می کنند و باعث سیری می شوند.
در این رژیم، منابع باکیفیت پروتئینی مانند گوشت های قرمز، مرغ، ماهی های چرب، تخم مرغ و پروتئین های گیاهی مانند توفو را می توان در حد اعتدال مصرف کرد.
ترکیب گیاهان و ادویه جات مانند زردچوبه، دارچین، زنجبیل و سیر می تواند بدون افزودن کربوهیدرات یا کالری قابل توجهی به غذاها طعم بدهد.
🔸 بیشتر بخوانید: کالری چیست؟
سبزیجات غیر نشاسته ای مانند سبزیجات برگدار، کلم بروکلی، گل کلم، کدو سبز و فلفل دلمه ای سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند و کربوهیدرات کمی دارند.
توت هایی مانند توت فرنگی، زغال اخته و تمشک به دلیل محتوای کربوهیدرات کمتری که در مقایسه با سایر میوه ها دارند، می توانند در حد اعتدال در رژیم کتوفستینگ گنجانده شوند.
برای دستیابی به کتوزیس و حفظ آن باید از مصرف برخی غذاها در رژیم غذایی کتوفستینگ اجتناب کرد:
باید از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند غلات تصفیه شده، تنقلات شیرین، دسرهای بسته بندی شده و گوشت های فرآوری شده به دلیل محتوای کربوهیدرات بالا و تأثیر منفی آنها بر سلامت کلی، پرهیز کرد.
سیب زمینی، ذرت، نخود و سایر سبزیجات نشاسته ای به دلیل محتوای کربوهیدرات بالاتری که دارند باید در رژیم کتوفستینگ محدود شوند یا کلا از مصرف آن ها اجتناب کرد.
باید از نوشیدنی های شیرین، آب میوه ها و نوشابه های شیرین خودداری کرد. زیرا قند زیادی دارند و می توانند وضعیت کتوز را مختل کنند.
میوه هایی مانند موز، انگور و میوه های استوایی قند بیشتری دارند و در صورت مصرف آن ها باید اعتدال رعایت شود.
باید از مصرف غلاتی مانند گندم، برنج و جو دوسر و همچنین حبوباتی مانند لوبیا و عدس به دلیل داشتن کربوهیدرات، خودداری شود.
کتوفستینگ با واردن شدن به حالت کتوز و ترکیب روزه متناوب، باعث افزایش چربی سوزی و کاهش وزن پایدار می شود.
ترکیب یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات و روزه داری متناوب می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و خطر مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
وارد شدن به مرحله کتوز می تواند منبع انرژی ثابتی در طول روز فراهم کند، افت انرژی را کاهش دهد و حافظه را تقویت کند.
بسیاری از افراد با پیروی از رژیم غذایی کتوفستینگ، کاهش التهابی را تجربه می کنند که ممکن است اثرات مثبتی بر سلامت کلی بدن داشته باشد.
رژیم کتوفستینگ به دلیل روزه داری متناوب، باعث تحریک اتوفاژی می شود؛ یک فرآیند سلولی که به حذف سلول های آسیب دیده و بازسازی سلولی کمک می کند.
رژیم غذایی کتوفستینگ فواید زیادی برای افراد به همراه دارد، اما ممکن است دارای عوارض جدی نیز باشد که عبارتند از:
رژیم غذایی کتوفستینگ، اصول رژیم کتوژنیک و روزه متناوب را برای کاهش وزن، بهبود سلامت متابولیک و ارائه طیف وسیعی از مزایای بالقوه ترکیب می کند. با پیروی از یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب و گنجاندن دوره های روزه داری، چربی سوزی، سطح انرژی و بهبود حساسیت به انسولین افزایش می شود.